Fototriss – Dörrar/portar

Ett utmärkt val av tema Helena på Fototriss – som gammal utmanare i Veckans port och numera Veckans hus är portar något som finns gott om i mina arkiv.
Dessa tre kommer alla från samma bankpalats i Norrköping.

Drottninggatan 8 i Norrköping. Byggnaden uppförd 1899-1902 av Norrköpings Enskilda Bank. 1927 sammanslagen med Östergötlands enskilda bank AB. Bankbyggnad med fem våningar och entresol*)  i bottenvåningen. Jag misstänker att dörren till höger leder upp till entresolvåningen. Huset har mycket rikt dekorerade fasader av röd sandsten, som är svåra att fota pga skymmande träd och även husets höjd. 


Wickman, Gustaf, arkitekt. Född 1858, död 1916.
Han var kring sekelskiftet 1900 en av Sveriges mest anlitade privatpraktiserade arkitekter, med banker som sin främsta specialitet. Har uppfört Skånes Enskilda bank 1897-1900.

Han blev LKAB:s arkitekt och formade hela Kiruna. Har uppfört kyrkor (bla annat kyrkan i Kiruna), villor, brandstation och arbetarbostäder.

Vad är Veckans hus?
Titta gärna in till Veckans hus, en något annorlunda och lite mer krävande foroutmaning med nytt tema varje vecka,. Temat presenteras på söndagar kl 20.00 – temat som kommer idag 13/6 är ganska så udda, men nödvändigt. I Veckans hus fotar vi hela hus eller detaljer på hus. Jag plockar ibland fram begrepp på olika detaljbegrepp, tureller har varit ett sådant. Entresol skulle ha kunnat vara ett annat.  *) Entresol är en våning med lägre rumshöjd än byggnadens övriga våningar. En entresol är belägen nederst i byggnaden eller som mellanvåning (mezzanin).

Annonser

23 reaktioner på ”Fototriss – Dörrar/portar

  1. På den tiden kunde man verkligen bygga vackert och även göra storslagna portar och dörrar. En jättefin triss 🙂

Kommentarer inaktiverade.