Onsdagstema – Borta

Förra veckan var jag ju på kurs i Stockholm. En av kvällarna besökte vi Östasiatiska muséets utställning med Terrakottaarmén från Kina. Den här unika utställningen blev möjlig genom ett ovanligt stort och unikt lån från Shaanxi-provinsen. Det är 320 föremål, från sex olika museer och över tio olika utgrävningsplatser i Xi’an med omnejd, bl a från gravar som tillhörde den förste kejsaren av Qin-dynastin samt några viktiga kejsare under Han-dynastin. Utställningen fokuserar på perioden 221 f Kr – 220 e Kr (Qin- och Han-dynastierna) vilket är samtidigt som Romariket uppstår och når sin höjdpunkt. Under den här perioden enas Kina och grunden läggs för Mittens rike, det kejsarrike som varade ända in i modern tid och som även nu präglar idén om Kina. Det är ingen vandringsutställning utan specialsammansatt för Stockholm. Utställningen är öppen till 16 januari.

Då allt står inom tjocka glasväggar blir det lite si som så med skärpan i bilderna, det blänker av lampor och besökarna speglas i glaset.

Man kan verkligen säga att terrakottaarmén är Borta – ordet för veckans Onsdagstema

Annonser

7 reaktioner på ”Onsdagstema – Borta

  1. Vilken häftig bild och tolkning. Det är en utställning som jag verkligen skulle vilja gå på. Ska se om jag kan komma iväg innan den stänger.

Kommentarer inaktiverade.