Fototriss – Coolt

Veckans Fototriss är även en tävling om en videokamera från coolstuff.se – siten där du hittar de senaste coola prylarna.
Tävlingstemat är COOLT. Vad är coolt, säkert helt olika på vilken person man är, ålder och kön.
Något som jag tycker är coolt var att se den nedskjutna DC3:an, som numera fått komma upp från Östersjöns botten och vilar i sin sarkofag på Flygvapenmuseet i Linköping.


I ”Hemliga handlingar – DC-3:an som försvann” kan du läsa om den tragiska historien bakom den svenska DC-3:an som sköts ned av sovjetiskt jaktflyg 1952. År 2003 hittades vraket på Östersjöns botten och lades till sin sista vila i museet i maj 2009.
Läs mer om Catalinaaffären i Wikipedia

 
Bärgarna och konservatorerna har gjort ett fantastiskt jobb. Här sönderrivna kartblad som funnits ombord. Hur de förvarats och hur de kunnat bevaras vet jag inte.


Det väldiga vraket ligger i dämpat ljus i en torrluftskammare som är 422 kvadratmeter stor och där luftfuktigheten aldrig får överstiga 35 procent.Hela vänstra sidan slets av vid kraschen mot Östersjöns vattenyta och liknar ett stort öppet sår. Även en del av cockpiten undertill på vänster sida har hål i botten.

Om du har möjlighet – besök Flygvapenmuseet i Linköping.
Räkna med en hel dag för besöket, där finns så mycket mer att se och göra än att titta på DC 3:an.

Jag har lagt mina foton mot en vattenbakgrund för att förstärka tanken på att allt hämtats upp från havets botten efter 53 år. Klicka på den för att se dem i större format.

En cool parentes…
Noterar att mina tre senaste blogginlägg alla handlar om olika flygplan.

Annonser

17 reaktioner på ”Fototriss – Coolt

  1. Blå vatten i bakgrund av bilder är cool ! och berättelsen och det som har hänt är nog cool !

Kommentarer inaktiverade.