Fototriss – Portar/dörrar

Veckans Fototriss har temat Portar/Dörrar, vilket får mig att minnas alla roliga månader med mina egna fotoutmaningar Veckans port och Veckans hus. Både nedlagda numera. Nedanstående portar har publicerats där en gång i tiden.

De tillhör fd. Norrköpings enskilda bank, en svensk affärsbank som grundades 1857 med huvudkontor i Norrköping. 1899-1902 lät man efter Gustaf Wickmans ritningar uppföra ett bankpalats i jugendstil i röd sandsten från Övedskloster. Gustaf Wickman har även ritat inredningen till Berns Salonger i Stockholm, paviljongerna för
Stockholmsutställningen 1895-1897, Sundsvalls Enskilda Bank och Sabbatsbergs
Sjukhus.

Det välbevarade entrépartiet med slipade glas och dörrar är original. Lägg märke till dörrarnas vackra dekorationer. Den välbevarade fasaden och de vackra målningar som finns i den före detta bankhallen visar att byggnaden var en av Norrköpings mest påkostade byggnationer genom tiderna. Man blir andäktig när man kommer in i detta hus.

1927 slogs banken samman med Östergötlands enskilda bank, som var en svensk affärsbank fram till 1997, då man blev uppköpt av Danske Bank. Varumärket ”Östgöta Enskilda Bank” levde kvar som namn på Danske Bank i Sveriges bankkontor i Östergötlands och Stockholms län till maj 2011 då de övergick till att bli Danske Bank.
Det är synd att detta skall vara en triss, det finns så många fina detajer på detta hus jag skulle vilja visa. Nu får ni nöja er med dessa portar, ovan en på husets baksida.

Annonser

20 reaktioner på ”Fototriss – Portar/dörrar

  1. Fantastiskt hus och vackra bilder. Själv älskar jag jugendhus, det finns inte så många uppe i Stockholm tyvärr. Kul med lite historia runt det också. Men man märker ju att bankerna tjänade pengar på oss även på den tiden.

Kommentarer inaktiverade.